Около 30 % избирателна активност днес

Около 30% избирателна активност се очертават на днешния вот у нас за депутати в Европейския парламент… На първото в България гласуване за евродепутати през 2007 г. тя беше 28,6%. По данни на ЦИКМИ днес към 17 ч. активността е била 28,28%. Около 31% да достигне активността прогнозираха от „Алфа рисърч“ по БНТ. Според „Сова Харис“ очакванията са за 30 или малко над 30% избирателна активност.
Изненада днес е преминаването на изборната бариера – 5,88% за България, от НДСВ. Водачът на листата им Меглена Кунева печели мандат. Изненада е и близкия до бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР, който се явява за първи път на национален вот и е на ръба на изборната бариера. На евровота Лидер е в коалиция с „Новото време“. „Ред, законност и справедливост“, макар и да не печели мандат за евродепутат, показва със своите над 4-5%, че има ресурс да премине бариерата на предстоящите на 5 юли избори за Народно събрание. Коалиция „Напред“, в която са ВМРО, земеделците на Стефан Личев и ЕНП е събрала около 2% от гласовете. „Зелените“ са с резултат под 1%.
Няма изненада по отношение на първите четири партии и коалиции, според първите обявени от социолозите резултати от екзит пола (анкета на изхода на секциите).
Според прогнозните резултати на „Алфа рисърч“ ГЕРБ води с 25,5%. Втори са „Коалиция за България“ с 19,7%. Следват ДПС – 14,1%, „Атака“ – 11,2%, Синята коалиция – 8,4% и НДСВ – 7%.  „Алфа рисърч“ прогнозира, че тези шест партии и коалиции ще излъчат депутати в ЕП. Според прогнозните резултати на „Сова Харис“, също съобщени по БНТ, ГЕРБ води с 26%. „Коалиция за България“ получава 19,8%, ДПС – 13,5%, „Атака“ – с около 10,8%, Синята коалиция – 8,2%, НДСВ – 6,5%. Според „Сова Харис“ на ръба на бариерата и с шанс да я прескочи е ЛИДЕР – 5,7% прогнозен резултат. Това може да се окаже и една от изненадите на тези избори. Според „екзит пола“ на МБМД, ГЕРБ получава 23-25%, БСП – 19%, ДПС – 17%, „Атака“ – 10-11%, Синята коалиция – над 8%, НДСВ – 6,5%, Лидер – 6%, РЗС – 5,5%.
Ето и резултатите на „Галъп“: ГЕРБ – 26.4%, „Коалиция за България“ – 20%, ДПС – 13%, „Атака“ – 10%, Синята коалиция – 8%, НДСВ – 7%, Лидер – 6%, РЗС – 5%, „Напред“ – 2%.
Според прогнозните резултати на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ ще има пет места в ЕП, „Коалиция за България“ – четири места, ДПС – три места, „Атака“ – две места, Синята коалиция – едно или две места, и НДСВ – едно място.