; Октомври започна със „заявка” за нов рекорд по пожари | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Октомври започна със „заявка” за нов рекорд по пожари

Над 70 станаха пожарите в Силистренско само за първите 8 дни на октомври. 14 от тях са с материални щети, като при един загина човек, а друг предизвика верижна катастрофа между 4 превозни средства. Над 50 пъти силистренските огнеборци са гасили пожари в стърнища и сухи треви, предизвикани от човешката небрежност при работа с огън. Както върви десетият месец на годината може да изпревари досегашният рекордьор по пожари – септември, когато при 20 случая имаше щети, а 90 се разминаха без загуби.

Пак човешка ръка е причината за 18 пожара, възникнали в Силистренска област само в петък, съобщи пресцентърът на полицията. Горели са основно сухи треви и стърнища. В дванадесет от случаите до щети не се е стигнало след професионалната намеса на огнеборците. Спасени са 3 къщи в село Гарван, 4 – в село Българка, 9 къщи и 200 кошера в село Нова Черна, 50 дка посеви край Старо село и 2 къщи в село Косара.

Горски пожар възникнал в землището на село Звенимир по обед вследствие на човешка небрежност. Огънят се разпрострял на площ от около 100 дка и освен ниска растителност засегнал и дървета. Огнеборци от Противопожарния участък в Главиница потушили пожара и спасили 200 дка гора.

Поради небрежност изгорели и 15 дка акациев пояс в района на село Добруджанка. Пожарът възникнал в петък след полунощ и бил погасен от служители на Противопожарния участък в Кайнарджа.

Пожар в стърнище се прехвърлил в полезащитен пояс и унищожил около 2 дка ниска растителност. Произшествието станало около 12,00 ч. в землището на село Майор Ценович. Силистренски огнеборци овладели пожара и спасили намиращи се в близост селски дворове.

Низов пожар в горски масив възникнал и в района на село Бистра. Около 15,00 ч. пожар в стърнище се прехвърлил в гората и се разпрострял на площ от 10 дка, обхващайки треви и храсти. С усилията на силистренските огнеборци и доброволното формирование на село Кайнарджа пожарът бил погасен, а гората спасена.

10 дка царевица изгорели в землището на село Антимово. Пожарът възникнал около 10,30 ч. вследствие на небрежна работа с огън. Тутракански огнеборци погасили огъня, преди да обхване 300 дка царевична нива и съседна гора.

Небрежност при боравене с открит огън довела до пожар в стопански двор в село Скала. Дуловски огнеборци се отзовали на сигнал, получен в 13,45 ч. и загасили пожара, преди да обхване къщата на стопанина. Изгорели обаче 100 бали слама.

Коментирайте

Правила за коментиране