ООН може да осъди Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН е на път да осъди Северна Корея заради неуспешното изстрелване на ракета в петък, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.
В декларация, прочетена от ротационния председател на Съвета за сигурност – постоянния представител на САЩ в световната организация Сюзан Райс – 15-те страни членки вече осъдиха действията на КНДР, които нарушават предишни резолюции на съвета.

Съветът за сигурност на ООН е на път да осъди Северна Корея заради неуспешното изстрелване на ракета в петък, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.
В декларация, прочетена от ротационния председател на Съвета за сигурност – постоянния представител на САЩ в световната организация Сюзан Райс – 15-те страни членки вече осъдиха действията на КНДР, които нарушават предишни резолюции на съвета. При водените оттогава преговори за официално осъждане на изстрелването на ракета от Северна Корея, най-близкият съюзник на изолираната комунистическа държава – Китай – настоява за по-меки критики срещу Пхенян, пише БТА.
Освен ако Китай не предяви възражения, Съветът за сигурност ще приеме декларация на председателя във вторник в 10.00 ч. (17.00 ч. българско време), съобщи западен дипломат.
В същото време южнокорейският президент Ли Мьон Бак днес заяви, че Северна Корея трябва да се откаже от програмата си за разработване на балистични ракети и ядрено оръжие, защото може да я постигне съдбата на рухналия Съветски съюз.
„Северна Корея като че ли си мисли, че може да застраши света и да укрепи вътрешното си единство благодарение на ядрените оръжия и ракетите, но всъщност те им вещаят по-големи опасности. Ние ясно видяхме в миналото, че Съветският съюз се срина заради надпреварата във въоръжаването”, подчерта държавният глава в реч по радиото, посочва БГНЕС.
На 13 април Северна Корея не успя да изстреля ракета, която трябваше да изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята и събиране на метеорологични данни. След една минута полет ракетата носител се е разпаднала и нейните отломки са паднали в морето. Без опасност за населени територии.
Пхенян беше обявил, че изстрелването е в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен. Международната общност се опасяваше, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег и многократно прикани Пхенян да се откаже от плановете си.