Операция за контрол на скоростта стартира в Силистренска област

Операция на TISPOL за контрол на скоростта започна днес в Силистренска област, съобщи пресцентърът на полицията. Тя се провежда на територията на страните, членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, и ще продължи до 22 април.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са най-сериозната причина за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата в Европа. Статистиката сочи, че и в България през 2017 г. превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял при автопроизшествията по вина на водачите.

Затова по време на операцията ще се осъществява активен контрол върху скоростта на моторните превозни средства. В районните управления при ОДМВР-Силистра са изготвени планове за провеждането й и са определени точки за контрол, съобразени по време и място с интензивността на движението. Ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта. В рамките на инициативата от 6,00 ч. на 18 април до 6,00 ч. на 19 април ще се проведе специализирана полицейска операция „24 часа контрол на скоростта”.

От началото на 2018 г. до 13 април в Силистренска област са регистрирани 90 пътнотранспортни произшествия, 25 от които тежки. Един човек е загинал, пострадалите са 32. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 75, 9 от които тежки, с 1 загинал и 10 ранени граждани.