Оптимистични надежди за туристическото лято донесе Общината от изложения в Чехия и Австрия

Допреди десетина години корабчета разхождаха стотици туристи по Дунав край Силистра

Биосферният парк Сребърна, Регионалният исторически музей, Археологическият резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“, Римската гробница, крепостта Меджиди табия, храмът „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ и Художествената галерия. Тези туристически обекти от Силистра бяха представени на две последователни туристически борси, провели се миналата седмица в чешкия град Бърно и в австрийската столица Виена.

Общо над 66 000 души в двата форума – „Go & Regiontour“ в Чехия и „Ferien“ в Австрия са посетили българския щанд в изложенията, където присъстваше и град Силистра. Участието бе по покана на Министерството на туризма, със съдействието на министър Николина Ангелкова. Туроператори, региони, общини, производители от пет континента представиха на туристите видовете туризъм, които предлагат.

Оптимистични надежди донесе Общината от изложението в Бърно

Изложбеният център в Бърно е най-голямото представяне на туристическата индустрия с акцент върху регионите в Централна Европа. Провеждани от няколко години, изложенията популяризират туристически дестинации. В залите на изложбените центрове са разпределени щандове, рекламиращи туризъм, спа, туристически услуги, настаняване и кетъринг услуги, културно-исторически места, голф, туристически атракции, организации със специални интереси, медии, застраховка и др.

Привлекателните туристически дестинации и обекти в община Силистра бяха на разположение на гостите на изложенията чрез информационни материали. Ефектът от участието в туристическите изложения щял да се усети още това лято, убедени са от община Силистра.

Дали оптимистичните надежди ще се случат, ще покаже времето. Статистиката, обаче сочи съвсем друга картина в Крайдунавска Добруджа на този, иначе печеливш бранш. През 2018 г., когато се отчете ръст на туристите в цялата страна, Силистренска област се оказа на предпоследно място по приходи от посещения и нощувки и зад нея е само област Перник. Само 16 места за настаняване има в нашата област, сочат данните на Националния статистически институт. През 2018 г. те са реализирали малко над 30 000 нощувки, от които 7000 на чужденци. Почти 127 000 лева са били приходите от тези посещения, предимно от командировани служители на фирми с интерес в Силистра.

Същевременно, в Регистъра на туристическите оператори и агенти в Министерството на туризма няма нито една фирма, регистрирана в Силистренска област. Три подобни са с изтекли регистрации още преди 10-15 години, а една е заличена поради липса на застраховка. Затова не е ясно кой ще продава туристически продукти и ще обслужва посетители на Силистра. Една от успешните идеи допреди 10-15 години бе „Дунавска романтика“, провеждана в различни варианти от трима местни туроператори. Те обслужваха с оригинална програма десетки хиляди туристи от Северното Черноморие.