Ортодоксални евреи от цял свят се поклониха днес пред гроба на светец в Силистра

Около 600 ортодоксални евреи от почти цяла Европа, Русия, САЩ, Юж

Около 600 ортодоксални евреи от почти цяла Европа, Русия, САЩ, Южна Америка и Израел се поклониха днес в Силистра пред гроба на един от 12-те техни канонизирани светци Елиезер Папо… „Папо е еврейски равин от края на 18-ти и началото на 19 век, роден е в Сараево, но живял и работил в Букурещ като главен равин, лекар и философ, а през 1829 година спасява Силистра от избухналата холера, но самият той умира от нея и е погребан в града до р. Дунав“, припомниха местни историци.

„Пристигналите на поклонението ортодоксални евреи са от религиозната общност „Хабат“, те идват в Силистра от цял свят във връзка с наближаващата тяхна Нова година“, обясниха от еврейската общност в дунавския град. Оттам припомниха, че тя се празнувала различно, в зависимост от Лунния календар, като тази година се падала на 16 септември. „Чартърите на идващите на поклонение кацат във Варна и оттам до Силистра се придвижваме със специално наети за целта автобуси“, обясни Ави Щайн от Израел, който е собственик на мястото, където е погребан Елиезер Папо. От ОД на МВР-Силистра инхформираха, че са предприети засилени мерки за охрана на поклонниците.

Ави Щайн получи и оригинално дарение от силистренеца Огнян Георгиев – символичен модел на прочутата в еврейската религия Книга на живота и калем /молив/. „В Книгата на живота бог Адунай /Всевишния/ вписва хората, според заслугите им, за идната година“, обясни Георгиев. Според него, това ставало в десетдневката между Нова година /Рашхашана/ до деня на опрощението – Йомкишур. „Самата Книга е с размери 50/50 сантиметра и е близо 50-годишна, калемът /моливът/ е дълъг около 50 сантиметра и е с диаметър около 20 милиметра“, добави Огнян Георгиев.