Отиде си още една голяма личност от българската култура

Актьорът Радко Дишлиев е починал днес три дни преди да навърши 58 години, съобщиха негови близки.

Радко Дишлиев в ролята на Бенковски и Антони Генов /вдясно/ като Волов в легендарния филм "Записки по българските въстания"
Радко Дишлиев в ролята на Бенковски и Антони Генов /вдясно/ като Волов в легендарния филм "Записки по българските въстания"

Актьорът Радко Дишлиев е починал днес три дни преди да навърши 58 години, съобщиха негови близки… Радко Дишлиев остава завинаги в историята на българската култура с блестящото превъплащения в ролята на Георги Бенковски в телевизионния сериал „Записки по българските въстания“ (1976-1981) по гениалната книга на Захарий Стоянов.
Роден е на 15 юни 1951 г. в Пловдив. Завършил е актьорско майсторство при Елка Михайлова във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1975. Играл е в Старозагорския театър (1975-1978), в Театър „Българска армия“ и в Театър „Сълза и смях“. По-известните му роли на сцената са в „Колко е важно да бъдеш сериозен“ от О.Уайлд и „Без зестра“ от А. Островски. Има над 30 участия в постановки на някогашния Телевизионен театър. Участвал е във филмите „Барутен буквар“ (1977), „Адиос, мучачос“ (1978), „Войната на таралежите“ (1979), „Сами сред вълци“ (1979), „Любовта на Мирон“ (1980), „Ако те има“ (1983), „Борис І“ (1985), „Под игото“ (1990), „Сомбреро блус“ (1999) и др.
Ролята на Бенковски в „Записки по българските въстания“ на сценаристите Веселин и Георги Браневи и режисьорите Борислав Шаралиев и Веселин Бранев (с екранен вариант „Апостолите“) му донесе изключителна популярност и много награди. Този забележителен филм беше звездно постижение и за Стоян Стоев в ролята на Захарий Стоянов и Антоний Генов като Панайот Волов. Всички вече са покойници.

VESTI.bg