Откриват единствен по рода си в региона и поречието на Дунав къмпинг

Проектът „Подобряване на обслужващата инфраструктура по веломаршрут „Тутракан – Силистра” с изграждането на къмпинг в с. Сребърна, вече е приключил, съобщиха днес от читалище „Възраждане“ в близкото до града село.

Работник довършва финалните дейности по изграждането на бъдещия къмпинг
Работник довършва финалните дейности по изграждането на бъдещия къмпинг

Проектът „Подобряване на обслужващата инфраструктура по веломаршрут „Тутракан – Силистра” с изграждането на къмпинг в с. Сребърна,  вече е приключил, съобщиха днес от читалище „Възраждане“ в близкото до града село…„Целта на разработката е разкриване на туристическия потенциал на Долен Дунав и е финансирана от столичната фондация „ЕкоОбщност”, обясниха още от селското читалище. Оттам допълниха, че парите са осигурени по основната част на грантова програма „Развитие на алтернативен туризъм чрез изграждане на туристически маршрути 2008-2009“, обявена от Фондация „ЕкоОбщност“. Самата програма се осъществявала с финансовата подкрепа на холандската фондация DOEN и Toyota Motor Europe.
Проектът стартира през октомври 2008 год, и ще  приключи с официалното откриване на  изградения в с. Сребърна  къмпинг, което е предвидено за 1 май. „Инициативата ще бъде съчетана и с откриването на велосезона за тази година“, обясниха още авторите на проекта. Те допълниха, че преди официалната част по прерязването на лентата, от Силистра – от Туристическия информационен център, ще тръгне велопоход с доброволци за откриването на къмпинга в с. Сребърна. „Той е единственият по рода си не само в Силистра, а изобщо по поречието на река Дунав“, подчертаха от екоорганизацията „Свят за всички“, която е сред основните организатори и мотори на крупния проект. Къмпингът разполагал с необходимата инфраструктура и ще е в ползна на велотурстите по маршрута Силистра-Тутракан.