Откриха непубликувани разкази на Агата Кристи

Два непубликувани досега разказа на кралицата на криминалния роман Агата Кристи бяха открити сред тетрадки, писма и лични документи на писателката, съобщава сайтът TI.bg

Два непубликувани досега разказа на кралицата на криминалния роман Агата Кристи бяха открити сред тетрадки, писма и лични документи на писателката,… съобщава сайтът VESTI.bg. И в двата разказа главен герой е така познатият спретнат, мустакат белгийски детектив Еркюл Поаро, пише „Ню Йорк таймс“. Единият от разказите се казва The Mystery of the Dog’s Ball, а вторият – The Capture of Cerberus („Укротяването на Цербер“). Последното название е добре познато на поклонниците на творчеството на Кристи, но в този случай става дума за съвсем друга версия на разказа. Откритият текст е бил замислен като част от сборника „Подвизите на Херкулес“ с 12-те последни приключения на Поаро. Първите 11 разказа са публикувани между 1939 г. и 1940 г., но „Укротяването на Цербер“ вижда бял свят едва в изданието от 1947 г. и то в променен вариант. Впрочем и фабулата на разказа The Mystery of the Dog’s Ball не е съвсем неизвестна на читателя, тъй като сходен сюжет има романа „Немият свидетел“, в който богата наследница умира след падане по стълбите, а по всичко изглежда, че се е спънала в играчка на своя териер.
Новите произведения на Кристи бяха открити от нейния почитател и изследовател Джон Къран. Той се е занимавал с разшифроването на 73 тетрадки на писателката, която тя е водила в течение на половин век. Тетрадките бяха открити преди няколко години в лятната резиденция на Кристи – имението „Гринуей“, в графство Девън. Разказите ще бъдат включени в книгата на Къран Agatha Christie’s Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making (Тайните тетрадки на Агата Кристи: 50 години тайни в процеса на написване), която ще бъде публикувана през септември 2009 г. Книгата ще разглежда как автор от калибъра на Кристи е работил и очертавал идеите си. Тя ще разкрие и бележки по романите, отпаднали сцени и алтернативни финали, включително че Кристи първоначално е планирала да изпрати Мис Марпъл, а не Поаро в Египет в „Смърт край Нил“.
Откриването на двата разказа било същото толкова трудна детективска работа, колкото и тази на Поаро, пише британският вестник „Гардиън“. Къран се научил да разчита това което нарича „проклетият ужасен почерк“ на Кристи, за да намери логика в 73-те тетрадки, покриващи работата й от 20-те години на 20 век до края на живота й. Те никога не са били предназначени за външен поглед и представляват огромно количество бележки, пробни изречения и параграфи, възможни герои и имена на места, написани без ред, често и без дата, смесени със списъци за пазар и какво ли още не, пише вестникът.