Отново с изложба завърши артпленерът във Ветрен

25-ият Национален пленер „Човек и природа“ събра и тази година художници от страната в добруджанското село Ветрен. Уникалното на този творчески форум е, че авторите, изявени творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата, в продължение на седмица са откъснати от света сред неповторимото съчетание на девствена гора и августовския Дунав.

Изложба с нарисуваните по време на пленера платна бе открита в Художествената галерия в Силистра и ще остане на вниманието на гражданите и гостите на града в следващите двайсетина дни.

В доброволното заточение на брега на голямата река край силистренското село Ветрен, където обхватът на мобилните телефони и интернетът са мираж се включиха  творци в сферата на живописта и графиката – изявени автори с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика.

По традиция пленерът залага на желанието на художниците да създадат творби, вдъхновени от природата край река Дунав при село Ветрен, разказа Христина Гаева, председател на дружеството на художниците в Силистра.

Магнетизмът на реката не спира да  владее художниците, които са свързани с нея по рождение.

За Николай Петров участието в пленера край Ветрен е поредно. Първото е преди повече от 15 години. Този път обаче настроението му не е подвластно на Дунав, а на Достоевски и неговите „Бесове“, подготвяйки цикъл от 33 творби., въпреки това влиянието на реката не го напуска, дори и само като цветово присъствие.

За първи път липсват лодките в картините на силистренеца и един от доайените в артсредите Коста Дончев. Една бърза равносметка показва, че за 25 години пленер на Ветрен, а и извън участията си в него той е нарисувал може би над 200 лодки. И той, както и колегите му, се опитва да пресъздаде усещането за пространство, за светлина и романтизъм.

Всеки творец открива своето късче небе или вода, които да нарисува, и всеки вплита посредством цветовете своето усещане за естетика. Така е и със Стефан Пенчев един от инициаторите на пленера „Човек и Природа“ и организатор на първото му издание.

По своята същност пленерът е уникален и различен. Няма зададени теми и сюжети и всеки автор пресъздава своята  среща с реката. Така е и с картините на  Велина Гребенска от Габрово, която е запленена от залезите над Дунав.

Емануела Ковач от София е преподавател по графика в Националната художествена академия. Възприема реката като глътка въздух, малко отделяне от сивото ежедневие и презареждане с нова енергия – енергията, която речните води носят.

Със свои картини в изложбата участват още Илиян Урумов от Сливен, който  е живописец и специалист по художествена тъкан, както и силистренските творци Деница Тодорова и Таня Кулева.

Спазена бе и традицията всички художници да подарят по една своя творба на Община Силистра.