Набираме всички стационарни телефонни номера с код

От днес обаждането от стационарен телефон до друг такъв дори в същото населено място ще става с набиране на кода преди номера, съобщиха от „Виваком“.
Промяната се налага заради решение на Комисията за регулиране на съобщенията още от 2010 г. Досега


От днес обаждането от стационарен телефон до друг такъв дори в същото населено място ще става с набиране на кода преди номера, съобщиха от „Виваком“.
Промяната се налага заради решение на Комисията за регулиране на съобщенията още от 2010 г. Досега от телекома са давали възможност обаждането от стационарен телефон да става и по стария начин – с набирането директно на номера.
От днес ще трябва преди номера да се добавя 0 и кодът на населеното място, както при провеждането на междуградски разговор. Промяната няма да се отрази на таксуването на разговорите.
Въвеждането на код при избирането ще затрудни потребителите. Това ще се отрази най-вече в малките населени места, където самите телефонни номера са от 4 или 5 цифри, а кодът е също толкова дълъг. Затруднение ще имат и по-възрастните хора със запомнянето на дългите номера.
Решението на КРС изисква още „Виваком“ да въведе и промяна в телефонните кодове на регионите в цялата страна.
От 1 април населените места, чиито кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Това няма да доведе до промяна на телефонните номера, а единствено ще добави новия код като задължителна част.
До края на април при набиране на фиксиран номер потребителите ще чуват безплатно гласово съобщение, с което „Виваком“ ще напомня за въведената промяна. Начинът на набиране на спешните номера и 11800 (телефонни справки) не се променя. Те ще продължат да се набират без 0 и код на населено място. /24 часа/

2 thoughts on “Набираме всички стационарни телефонни номера с код

  1. Това че ти не ползваш, не значи че никой не ползва. Все още стационарния телефон е по-удобен в някои случаи, отделно че разговорите към чужбина са по-евтини.

    Палец нагоре 5 Палец надолу 2

Comments are closed.