От „Синева“ протестираха, преговорите продължават в понеделник

Около 70 работници и служители от фирмата за чистота в Силистра „Синева“ се събраха тази сутрин пред сградата на общината, за да изразят своя протест срещу неизплатените вече 3-ти месец заплати.
Припомняме, че преди дни в нарочна декларация, адресирана до кмета Иво Андонов, областния управител д-р Владимир Янков и председателя на Общинския съвет Александър Сабанов работниците от „Синева“ предупре

Около 70 работници и служители от фирмата за чистота в Силистра „Синева“ се събраха тази сутрин пред сградата на общината, за да изразят своя протест срещу  неизплатените вече 3-ти месец заплати.
Припомняме, че преди дни в нарочна декларация, адресирана до кмета Иво Андонов, областния управител д-р Владимир Янков и председателя на Общинския съвет Александър Сабанов работниците от „Синева“ предупредиха, че ако не си получат заплатите, ще преустановят чистенето на Силистра.
Също днес изпълняващата длъжността кмет Нели Стоилова покани на среща представители на протестиращите, по време на която се договориха разговорите да продължат в понеделник, когато ще се стигне до конкретни споразумения за изчистване на задължанията. „Наясно сме с всички проблеми, продиктувани от забавянето на дължимите пари, но и общината е в мното тежко финансово състояние, разходите са сведени до минимум“, обясни пред работниците от „Синева“ Нели Стоилова.


В понеделник ръководството на община ще проведе разговори с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа” в общинското дружество за чистота „Синева” по финансовите проблеми на дружеството. Разговорите са насрочени за 14.30 часа. „За  община Силистра изключително важни са дейностите по поддържане на чистотата, озеленяване и благоустрояване, които извършва фирма „Синева” ЕООД. Въпреки финансовите затруднения и недостига на средства, общината полага усилия за своевременно разплащане към дружеството, в рамките на финансовите си възможности”, обясни Нели Стоилова. Тя подчертава, че от началото на годината на дружеството са преведени 966 520 лв., а от началото на месец октомври към днешна дата – 55 000 лв., като разплащанията ще продължат, при наличен финансов ресурс.
Справка от общинската дирекция „Финанси” показва още, че в общинската данъчна служба от началото на годината досега са постъпили 1 777 276 лв. от такса „Битови отпадъци”, което е близо 70 на сто от планираните приходи за чистота, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране. По решение на общинския съвет тази година в бюджета на общината са предвидени едва 70 000 лева за озеленяване, при необходими над 500 000. Общо задълженията на общината към „Синева“ са за около 800 000 лева.
След срещата работници и служители от общинската фирма обещаха да не прекратяват чистенето на града, но заявиха, че в понеделник отново ще се съберат пред сградата на общината, за да продължат своя протест.

5 thoughts on “От „Синева“ протестираха, преговорите продължават в понеделник

 1. Хора ,журналисти ,синдикати и всички съпричасни към протеста на работниците от Синева ,не може ли да направите по свясни плакати ,какво е туй написано на кашони ,никой протестиращ по света май няма такива лозунги , на които много трудно би се прочело какво пише .Тук ви четат и гледат снимките не само в Силистра ,а и от чужбина ,аз лично напълно подкрепям служителите и работниците защото знам как е в страната ни .Успех им желая и не се отказвайте извоювайте си своето !!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. ти имаш ли са на представа каква машина за пари е зад всеки един протест по света….работниците в синева нямат два лева в джоба си да си купят хляб и да се нахранят….ти искаш P.R. агенция да си наемат….защото на ********** като тебе не им харесват плакатите им….

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Общината била в много тежко финансово състояние – казва и.д. кмет на града ни.. Това е ясно, но защо тогава назначихте др.Балушев отново на работа там? И защо не продължихте с 4-дневната си работна седмица? При този брой на постоянно живеещите в града ни броят на общинарите е престъпно голям…. А разходите за заплати на персонала от „Синева“ не е някакъв измислен разход….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Синева е общинско предприятие .Защо общинската администрация си взема заплатите на датата а Синева от три месеца не са взели и един лев.В интерес на истината там също бая се крадва,правят се частни кириий с машините парите влизат в джоба и това също спомага за затъването на Синева .Можеби изходът е да стане частно ама пак няма гаранция.В държавните отрасли така се борави назначават се за директори НАШИ хора а не КАДЪРНИ МОЖЕЩИ и РАЗБИРАЩИ.От управлението на такива некадърници се стига до блатото.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Поправка „galii“! Синева не е общинска фирма каквато трябва да е.Ако си припомните не отдавна Общински съвет-Силистра гласува нов петгодишен мандат на новия-стар управител на фирмата.
  Това означава,че всички общински съветници вярват в „управленските“ му качества.Но истината е друга,Общински съвет-Силистра си е разпределил по братски общинските предприятия в Силистра и всяка партийна група „управлява“ своя дял.Това го призна и кмета Иво Андонов.Ако трябва да се търси отговорност за състоянието на всяко общинско предприятие,трябва първо да се види чия „собственост“ е.
  Ето така се прави,урок за бъдещите кандидат-управници.Даваш на свеки по нещо да си краде срещу мълчание и никой не те закача,а народа-кучета го яли……..а кучета – дал Господ!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.