От 7 до 37 градуса ще ни донесе първият летен месец на годината

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, прогнозира Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите – между 32 и 37 градуса. Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата.

Месецът започна със сравнително студено време. На много места в страната има краткотрайни валежи, след обяд интензивни, с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През втората половина на първото десетдневие температурите бързо ще се повишат. Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания.

В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

Началото на астрономическото лято тази година е на 21 юни, в 0,44 ч., когато е лятното слънцестоене. През 11 дни от месеца денят продължава 15 часа и 19 минути, сумракът през този месец също е най-продължителен – 39 минути.

От Метеорологичната обсерватория в Силистра провериха статистиката, според която абсолютният максимум през юни е бил 39,6 градуса, достигнат на 26 юни 2007 г., а абсолютният минимум е бил 5,5 градуса на 4 юни 1950 г. Най-много валеж през юни е паднал през 1976 г. – 183 литра на квадратен метър, а най-малко през 2003 г. – едва 9 литра на квадрат.