; От 80 до 100 лева рента дават земеделските кооперации в Силистренско | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

От 80 до 100 лева рента дават земеделските кооперации в Силистренско

Цената на земеделската земя в България през 2017 г. отбелязва лек ръст от 5% спрямо миналата година. Няма голямо предлагане на ниви, но няма и голямо търсене, заяви пред журналисти Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/, пише investor.bg.

Всеки е в очакване какво ще се случи през българското председателство догодина и какви средства ще има за земеделието. Няма голям стрес на пазара. Единствено има търсене на големи парцели над 200 – 300 дка, но причината е, че не се предлагат“, обясни той. Такива парцели се търсят за трайни насаждения, например лавандула.

Стайко Стайков очаква застой на пазара през първата половина на 2018 г. и след това скок от 10-15%. „От две-три години пазарът в България е стабилен. Цените на обработваемата земя достигнаха нива, които не са ниски. Няма да има голям стрес нагоре или надолу“, прогнозира Стайков. Той припомни, че скъпите земи са в Северна и Южна Централна България.

Работните групи, които ще обсъждат в Агроминистерството законодателната дейност по Кодекса за земята, още не са сформирани, каза още той. „Първо очакваме да се изясни визията за бъдещата Обща селскостопанска политика. Групите вероятно ще се сформират след българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.“, каза Стайков. Ангажиментите на България около председателството са големи и работата по Кодекса ще е след нашето домакинство, допълни той. Реално според него е новото законодателство да е факт през 2019 г.

За да се работи за комасацията и напояването, трябва да са ясни условията, обясни Стайко Стайков. Например според него трябва да има яснота за финансирането на земеделието след Brexit.

Тази година по думите му има застой на рентите след отпадането на мярката за агроекология. Друга причина са влошените на места метеорологични условия. Има задържане на наемите в левове, а при наемите в зърно няма промяна.

За Северна България средната рента е 50 лв., с изключение на Добрич, Силистра и нивите по поречието на Дунав, където са най-плодородните земи и рентите са 80-100 лв. В Силистренско рентите са скочили с 10-15 лв. тази година и кооперациите дават до 100 лв. на декар земя, съобщиха от Областния съюз на земеделските кооперации. От около 20 кооперации в областта половината плащат стотачка на членовете си за предоставен декар, а другите не падат под 80 лв. Честа практика е през ноември да се даде половината от рентата, а напролет останалото. Също често кооперациите помагат през годината със спешни суми за лечение, посрещане на непредвидени разходи и др.

3 коментара по “От 80 до 100 лева рента дават земеделските кооперации в Силистренско”

 1. Д.Д. каза:

  Това няма да стане навсякъде.И .ТРОЙНО ПО-ГОЛЯМА ДА Е ПЕЧАЛБАТА АРЕНДАТОРИТЕ НЯМА ДА ПОВИШАТ РЕНТАТА В СРАВНеНИЕ с МиНАЛАТА ГОДИНА.
  аЛЧНИ СА.
  дАНО ГИ ЗАГЪРЛИ…

  Палец нагоре 7 Палец надолу 3

 2. П. Георгиев каза:

  А нашият арендатор, Киро Кидима от Алфатар ни залъгва все още с по 60 лева, защото ни смята за дебили!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Ф.Оф каза:

  До Д.Д Много хубаво желаеш на рисковащите хора.Но като ги загърли ще трябва да ги заместиш ако ти стиска и тогава ще те достигне желанието ти. Успехи ти желая като станеш собственик на фабрика без покрив и дано обработваш хиляди декари като застигне пожеланието ти.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Коментирайте

Правила за коментиране