Ощетените по водния цикъл фирми: Държавата е активен участник в измамните схеми по европейските проекти

16 фирми от всички краища на България за втори път се изправиха пред Общината, за да изразят негодуванието си от липсата на съпричастност към проблемите им
16 фирми от всички краища на България за втори път се изправиха пред Общината, за да изразят негодуванието си от липсата на съпричастност към проблемите им

Строителни предприемачи от 16 фирми от страната проведоха вчера втория си мирен протест пред сградата на общината в Силистра заради неизплатени около 1 250 000 лева за извършени строителни дейности по водния цикъл на града.

Те обвиняват няколко големи фирми – спечелилата проекта и още три, които са ги наели като подизпълнители за доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводната мрежа по проекта за изграждане на районна пречиствателна станция на Силистра. Проектът, на стойност над 72 милиона лева бе по оперативна програма „Околна среда” и след две отлагания трябва да приключи през септември.

Фирми от Благоевград, София, Добрич, Сливен, Бургас и др. имат да получават от спечелилите проекта 1 250 000 лева за предоставена техника и работници, твърдят строителите. Фирмите вече са платили дължимото на държавата – ДДС-то по издадените фактури и заплатите и осигуровките на работниците си. За проблема си още преди месеци са сигнализирани Прокуратурата, ГДБОП, ДАНС, премиера Бойко Борисов и други отговорни институции, от които хората чакат подкрепа. Досега такава не е получена отникъде и фирмите започват да търсят правата си в европейските институции, за което ще си наемат международен адвокат. Жалба е изпратена и до „други институции извън територията на България”, като бяха посочени Генералната дирекция „Околна среда” в ЕС, ОЛАФ и Европейската комисия. В жалбата от 9 страници, освен патилата на строителите са описани и схемите и връзките между изпълнителя и подизпълнителите на второ и трето ниво, откъдето според жалбоподателите идвали финансовите проблеми. Основната фирма, от която фирмите имат да получават парите си вече била продадена на сръбски бедняк, съобщиха мъжете, и зададоха риторичния въпрос как може да стане това нещо в правова европейска държава.

Липсата на адекватно отношение към проблемите на хората от страна на държавата и други факти вече ги навели на мисълта, че именно управляващите и ръководените от тях правосъдни и правораздавателни институции са в дъното на измамните схеми, успешно прилагани през последните години при усвояването на евросредствата. Като подобни примери на силистренския строителите посочиха и други проекти в страната, където те или техни колеги са завлечени с милиони. В някои от случаите се срещат имената и на фирмите, работели в Силистра, заявиха ощетените и предоставиха документи за порочните им връзки.

Представител на протестиращите бе приет в общинската администрация, където му съобщили, че на ГДБОП и Прокуратурата вече са предоставени документи по проекта за водния цикъл в Силистра. Общината нямала ангажимент към подизпълнителите на най-ниско ниво и дори не знаела, че такива има, разказаха ощетените.

6 thoughts on “Ощетените по водния цикъл фирми: Държавата е активен участник в измамните схеми по европейските проекти

 1. А кмета кой ще му потърси отговорност??? Общината прави поръчката и следи за изпълнението и разплащането!!!

  Палец нагоре 13 Палец надолу 0

  1. Както се казва :“ Видими резултати“!
   А, общината продължава да обучава служителите си по закона за конфликт на интереси!

   Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 2. Да, кметовете трябва да носят отговорност за неследенето за изпълнението и разплащането.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 3. Сега, след като се прави кмета , че нищо не знае за проблема, да си бръкне в „джоба“ и да ни плати той, от комисиона дето взе от фирмите изпълнители. Общината да поеме отговорност и да не се правят на „НИ ЛУК ЯЛИ, НИ ЛУК МИРИСАЛИ“. Всички са в кюпа!!!!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 4. господа кои го интересува за обикновения работник работил на 5-6 м дълбочина и с постоянен риск за живота аз като техни по време на работа не съм допуснал никакъв инцидент но по нареждане на димитър николов заложихме 2-3 капана които скоро ще се събудят

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.