Пазители на символите на българската бойна слава получават отличия в Тутракан

25 души ще бъдат наградени днес в Тутракан с юбилейни медали „Сто години от Първата световна война” за приноса им за запазване, възстановяване и популяризиране на български военни паметници. Това съобщи директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев.

Той и Радослав Симеонов от Министерството на отбраната са автори на фотоалбум „Добруджа във войните за национално обединение” с богат фотодокументален материал, който ще бъде представен днес. Преди три години двамата издадоха книгата „Те загинаха за Добруджа”, в която са събрани имената на 15 469 войници и офицери, загинали през Първата световна война. Книгата е плод на десетгодишен издирвателски труд на авторите. Тутракан е свързан с борбите на българите за национално обединение. Известна е така наречената Тутраканска епопея – операция на Българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на Българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Добруджа. Сега за това напомня мемориалът „Военна гробница – 1916 година“ край тутраканското село Шуменци.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери – българи, румънци, немци, участвали в битката за Тутракан през 1916 г. На малък обелиск на четири езика пише: „Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“.