Паметник на загинали през 1916 г. кавалеристи изграждат в Гарван

Общо 18 000 лева ще получат общините Ситово и Тутракан за изграждане и реконструкция на военни паметници.

Миналата седмица правителството одобри допълнителните трансфери на финансови средства към бюджетите на общините.

Със 7000 лева в село Гарван, Ситовско ще бъде изграден паметник на загиналите кавалеристи от 9-и Конен полк през септември 1916 г. и на загиналите във войните жители на селото. 3000 лева са предвидени за доизграждане на Паметника на участниците и загиналите във войните в село Добротица. Макар и да бе открит през ноември 2019 г. се оказа, че в мемориалните плочи трябва да бъдат дописани нови имена на герои.

В община Тутракан с 8000 лева ще се направи реконструкция на два артилерийски форта от Тутраканската крепост, тези при селата Антимово и Пожарево.

Общо 300 000 лева отпусна правителството за изграждане или ремонт на символи на българската бойна слава в страната.

Най-новият паметник, открит тази година е посветен на 133 отвлечени в лагери в Молдова през 1916-1918 г. по време на румънската окупация на Южна Добруджа жители на село Старо село. Паметникът бе създаден по идея на инициативен комитет под председателството на пенсионираната учителка Атанаска Минчева. С подписка бяха събрани 3 777 лева и допълнително от община Тутракан за изграждането на паметника бяха отпуснати 1000 лева. Имената на 133 мъченици са изписани върху три стели от тутраканския предприемач и каменоделец Георги Русев.