Писателите и поетите от „Реката и приятели“ откриха творческия сезон

Литературното сдружение „Реката и приятели” откри новия си творчески сезон. Отбелязани бяха и рождените дни на членове на сдружението. В прохладната зеленина до местността „Иван Стайков“ силистренските писатели и поети почетоха колегите си с почерпка, завършила с общи хора, песни и закачки.

Георги Балабанов, зам.председател на Съюза на независимите български писатели гостува на членовете на сдружението при откриването на творческия сезон. „Моето присъствие тук е преди всичко, ако може, да даде един тласък на творческото дело на този благодатен Силистренски край, да открия една малка светла пътечка, която да стигне до сърцата на хората. И нека духовната светлина да носи на силистренци най-добрия благодат на душата”, каза Балабанов.

Историята е доказала, че разединението не носи добро за България. Когато сме били разединени, сме били най-слаби. Когато сме обединени, сме силни, в смисъл силни в творчеството, защото духовността е територия, която не е за разпределение на лично ползване – тя е за всички. В това трудно време, когато се воюва дори за чистотата на българския език, ние сме длъжни да дадем решителна подкрепа на онова, което са ни завещали с такъв плам в душите си предците ни”, подчерта Георги Балабанов.

Тази година през септември сдружението ще направи представяне на двадесетия юбилеен брой на вестника „Реката и приятели”. „Много сили и труд вложихме, преодоляхме много трудности, включително и финансови, така че за членовете на сдружението е истински героизъм, че могат да поддържат вестника, който излиза два пъти годишно“, заяви председателят на сдружението Мариана Стоянова. Членовете на сдружението започват работа и върху ноемврийския брой на вестника, посветен на Деня на народните будители.

Ще бъде представена и новата стихосбирка на Мариана Стоянова „Знаци на спасение”. Всяка сбирка на сдружението преминава под знака на творческите постижения на членовете му. Те се стремят да бъдат част от културната общност на Силистра. Но понякога обстоятелствата налагат индивидуални инициативи, тъй като издаването на нова книга струва много усилия. Във вестника е обособена и подобна рубрика – тази година нови книги издадоха Иван Колев, Димитрина Христова, Веска Михайлова, Ана Димитрова, Милка Трендафилова, д-р Йордан Касабов, предстои нова книга на Велико Огнев.