Повече първокласници в Силистренско ще чуят първия учебен звънец

В класните стаи в Силистренско утре трябва да влязат 9600 ученика. Тези изчисления са на база увереността, че всички ученици, които са били в даден клас, ще преминат в следващия, като към тях се прибавят и първокласниците, които тази година се очертава да са 828, сочи статистиката на Регионалното управление по образование в Силистра. Първокласниците са повече от миналата година, когато бяха 793.

На практика окончателните цифри ще са ясни след 25 септември, когато директорите ще утвърдят данните в националната електронна система. „Така че, можем да кажем, че за първи път от много години насам, се наблюдава тенденция на задържане на учениците в Силистра и региона за новата учебна година“, заяви началникът на Регионалното управление по образование д-р Габриела Миткова.

Миналата година по това време е имало 9 609 ученика. Доскоро всяка учебна година е започвала средно с по 200-300 ученика по-малко. И така с годините са изгубени около 5000 ученика за един десетгодишен период. Въпреки това е трудно да се каже категорично, че има трайно завръщане или задържане на хора, които са били в чужбина, коментира д-р Миткова.

20 училища и 8 детски градини са предложени за средищни. Защитени са части от 2 детски градини – в с. Зафирово – част от „Св. Св. Кирил и Методий“, Главиница и в с. Любен – част от „Щастливо детство“. В област Силистра няма защитени училища.

През учебната 2020-2021 година 679 ученици ще завършат 12-ти клас в дневна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и 68 обучаеми в задочна форма на обучение.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.