Под чуждо име инспектор по храните от Тутракан издавал разрешителни срещу подкуп

Служители на РУ-Тутракан задържаха 53-годишната д-р Ирена В. – главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните, за получен дар, който не й се следва. Арестът е предшестван от продължила близо шест месеца предварителна оперативна работа по сигнал на ТД НС – Силистра при ДАНС. В разследването, при което са използвани специални разузнавателни средства, са участвали и служители на ОДМВР-Силистра, съобщи пресцентърът й.

Вчера в служебния й кабинет в Тутракан инспекторката била задържана, след като поискала и приела дар, който не ѝ се следва – парични суми от двама собственици на търговски обекти – престъпление по чл.301, ал.1 от НК. В нейно притежание е установена сума в общ размер на 1110 лева, а при последващо претърсване в дома й са иззети 1443 лева.

В качеството си на длъжностно лице тя приела подкупите, за да издаде документи, необходими за извършване на търговска дейност.

За момента служителката на Агенцията по безопасност на храните в Тутракан е задържана за 24 часа. Днес предстои тя бъде привлечена към наказателна отговорност по образуваното досъдебно производство за подкуп по член 301 от Наказателния кодекс на Окръжната прокуратура в Силистра и задържана до 72 часа. Прокуратурата ще внесе искане в Силистренския окръжен съд за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 53-годишната ветеринарна лекарка – задържане под стража.

За доказване на искането и получаването на подкупите от двете лица са използвани специални разузнавателни средства, които уличават д-р Ирена В. в престъплението. Тя е искала парите от търговците, като се е представяла под друго име. Едва вчера при реализацията далите подкупите са разбрали истинското име на главната инспекторка.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра.