Поетите точат перата и пълнят чашите с вино за любовния конкурс

Отдел „Култура” към дирекция „Хуманитарни дейности” в община Силистра и Литературно сдружение „Реката и приятели” обявиха, че е стартирал Деветнадесетият национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“. Конкурсът е под патронажа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Традиционно стиховете трябва да са посветени на 14 февруари – Ден на Св. Трифон Зарезан и Св. Валентин.

Право на участие имат автори над 18 години, а конкурсът е анонимен. Желаещите да участват трябва да изпратят до 12.02.2020 г. /валидна е датата на пощенското клеймо/ голям пощенски плик, съдържащ едно непубликувано и напечатано в 3 екземпляра стихотворение. Авторите трябва да поставят в пратката и малък, запечатан плик с лични данни: трите имена, адрес, e-mail, телефон за връзка с автора и кратка творческа биография /дата и място на раждане, публикации/.

Творбите ще се оценяват от тричленно жури под председателството на известната българска поетеса Надежда Захариева. Ще бъдат връчени четири парични награди – 200, 150 и 100 лв. плюс награда на Литературно сдружение „Реката и приятели” от 100 лв. Организаторите уточняват, че произведенията не трябва да бъдат публикувани до обявяване на резултатите от конкурса, както и да не са се състезавали в други конкурси. При неспазване на горепосочените условия кандидатът няма да бъде включен в конкурса.

Награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 20.02.2020 г., от 17.00 ч. в зала „Диоген Вичев“ на Регионалната библиотека „Партений Павлович“.

Адресът за получаване на стихотворенията е: гр. Силистра – 7500, ул. „Симеон Велики” №33, община Силистра, за конкурса „Любовта е пиянство или пиянство от любов”. Справки и допълнителна информация: тел: 086/816-201; e-mail: [email protected].

Миналата година победител в осемнадесетото издание на конкурса бе Петя Павлова от Русе и нейното стихотворение „Откакто те обикнах все вали“, отличено измежду 122 участника. Рекорден брой стихове досега бяха получени през 2016 г. – 149 творби от автори от цялата страна, а пристигнаха писма и от Франция, Испания и Австрия.

Преди 7 години Съюзът на писателите в град Кълъраш поиска да представи преводи на поетични творби на свои автори за конкурса. Ако съседите от Румъния бяха намерили прием в Силистра културното събитие можеше да се превърне в международно.

Конкурсът „Любовта е пиянство или пиянство от любов” възниква като идея от група силистренски творци, обединени в неформалната група „Реката“, през декември 2001 г. През 2002 г. се провежда първото му издание, като в журито за пръв път председател е Надежда Захариева, а членове са живописецът Йордан Кисьов и секретарят на Фонд „13 века България“ Цветана Цанова. Преди 18 години Голямата награда се присъжда на поета Ивайло Терзийски, а Първа награда печели Михаил Жеков. В годините конкурсът се превръща в национално престижно културно събитие, в което се състезава творческото своеобразие и колоритността на талантите от цяла България.