Поетът и журналист Симеон Манолов стана на 75 години

SimeonДнешният 7 декември е рождена дата не само на поета-революционер Никола Вапцаров, но и на още един голям майстор на перото. Това е Симеон Манолов, който стана на 75 години и за когото писането е призвание, себеотдаване, начин на живот.

Доказателство са самите му стихове, пропити с нежен лиризъм и същевременно завладяващи с ярката образност и с идейно-психологическата си дълбочина. Те са мъдри, проникновени, пресъздавайки най-тънките и деликатни моменти от битието и душевността на съвременния човек. Сред тях има и много пейзажни, както и такива за родния край и изобщо за всичко, достойно за отразяване и възхвала чрез средствата на изящната словесност.

Манолов, който е родом от село Пожарево, е завършил българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, помествайки още като студент свои творби на страниците на централния печат. После постъпва в някогашния вестник „Силистренска трибуна”, където работи в продължение на близо 30 години. Занимавал се е и с обществена дейност, бидейки за известно време директор на Кукления театър и на Регионалната библиотека.

След рухването на комунизма стана част от екипа на първия тукашен всекидневник „Спектър Силистра”, излизал от 1991 до 2003 г. Беше член на редакционната му колегия до оттеглянето си в пенсия, написвайки безброй репортажи, очерци, интервюта, четива с продължение. През тези години той помогна на немалко млади репортери, постъпили на работа в единствения тогава всекидневник, да обикнат професията и се научат на този отговорен занаят. Не спираше да създава и своите прекрасни стихотворения, пишеше също разкази, афоризми, епиграми. Той е автор на множество книги, продукт на местни и на столични издателства, носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен и на редица други отличия и награди. Активно участва в излизащите периодично антологии и алманаси, сътрудничи на специализираните издания за литература и изкуство.

Поради здравословни причини напоследък, уви, пише по-рядко, макар че не пада духом, подкрепян морално от съпругата си Маргарита и от своите близки. Заедно с тях довечера ще отпразнува рождения си ден, приемайки пожеланията им за щастие, здраве и нови успехи.

Честито, колега Манолов! На многая лета!

1 thought on “Поетът и журналист Симеон Манолов стана на 75 години

  1. Поради ограничените си възможности да пиша в Интернет, бъди поздравен най-сърдечно , по другарски за юбилейния рожден ден !!! С пожелания за крепко здраве, спокойно дълголетие и творчески успехи ! Дано сме живи и здрави да прочетем нещо хубаво от отдавнашния познат ! Отново -да си жив и здрав за радост на близките и на всички познати!!!
    Сърдечни и искрени благопожелания
    Стоян Пеев – Силистра

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.