Пожар в Сребърна стигна до Районната прокуратура

Сухи треви горяха в междудиговото пространство в близост до северния шлюз в поддържан резерват „Сребърна“, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околна среда и водите.

Инцидентът възникнал привечер на 23 март. Димът е забелязан от служител по охраната на резервата, който своевременно сигнализирал компетентните органи. Мястото е труднодостъпно за специализираната техника, затова пожарът бил потушен ръчно от охранителите на резервата и дежурните служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра. Засегнатият участък е отдалечен от колониите на защитените птици.

По-късно на място пристигнали и ръководни служители на РИОСВ – Русе. Засегнатият терен е на площ от около 30 дка. Не са установени щети върху биологичното разнообразие в резервата. Експертите допускат, че деянието е умишлено, тъй като районът е изолиран, в него не се извършват стопански дейности. За случая е изпратен сигнал до Районна прокуратура – Силистра.

Други три пожара в сухи треви на два адреса в Силистра и в района на село Българка и един пожар в пасище край село Казимир са загасени в понеделник от екипи на противопожарната служба в града. Няма материални загуби при произшествията, които са причинени от небрежна работа с огън.