Поканиха виртуоза на клавишите Стоян Дечев на тримесечно турне в Щатите

Decev New York (2)Най-грандиозното си представяне регистрира в богатата си творческа биография виртуозът на клавишите Стоян Дечев по време на пребиваването си в Щатите тази зима, заяви развълнуван той след завръщането си.

Стоян Дечев бил сред малкото участници, комуто се паднала честта да свири половин час пред препълнената зала „Grand Hall” в нюйоркския район Бруклин. Публиката не го пускала от сцената, а организаторите били направо „сащисани” и веднага го поканили на тримесечно турне в Америка през лятото, разказа Дечев. Много го харесали всички, а силистренецът дал съгласието си за разпространение на добруджанската му музика по американските национални радио и телевизионни канали.

Лично Генади Лазаров, дистрибутор на световната италианска марка за акордеони „Siwa&Figli” предоставил на Стоян Дечев едно от бижутата на марката на стойност над 12 000 долара за участието му в концерта.

Както писахме, известният български акордеонист, почетният гражданин на Силистра Стоян Дечев, замина в навечерието на Нова година на гости в Съединените щати при дъщеря си Елеонора де Симоне и отново се вля в културния живот на българите в голямата страна. Освен многобройните срещи и концерти, акордеонистът участва и в двудневния „Golden Festival” – културното събитие през годината, обединяващо всички балкански народи, техните ритми, бит, традиции и кулинарни шедьоври, които поколенията на бившите емигранти и по-новите търсачи на американската мечта са запазили в сърцата си.

Тази година участниците бяха около 60 групи и индивидуални изпълнители, а посетителите били над 3500 души. Фестивалът е благотворителен и събраните средства се дават за домове за сираци и за деца с увреждания в държави на Балканския полуостров.

1 thought on “Поканиха виртуоза на клавишите Стоян Дечев на тримесечно турне в Щатите

 1. Браво,Тяна…
  Хайде ела един ден и при нас. Ще минем покрай Лищива, покрай Дренчето и Момчила. Ще прекосим към Старец. Ще спрем пред Гаргалъка и Чибъклъка . Ще отидем в Кючюк гьол . Ще опечем един крап,един гигьорц,един шелъф и една каракуда Ще сварим един куркой и една раца.Ще гудим до пизюлю на огнището един бърдук с ракийца да се постопли. Ше глътним и от винуту .Унуй ут кадусу.
  Сетне Любен ще пее,ти ще свириш, а ние ще идграем сборенка и зарови боб.

  Ела,Стоенчо,ела.
  Пък на крайу ше ти рикъ : Браво Тянко. Бравос…

  На снимката се мъча да открия дъщеря ти,но не мога.Помня детския й образ.А от тогава са минали около тридесет години. А ти си все същият.Бъди здрав.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.