Полина Герасимова възхити дряновци с изкуството си

Polina opera (2)Изявената специалистка по визуални ефекти Полина Герасимова от Силистра се включи в отбелязаната наскоро 215-годишнина от рождението на видния възрожденски архитект и строител Кольо Фичето /1800-1881/. Тя бе поканена за тържествата по този повод в родния му град Дряново, организирани от тамошните институции начело с Общината.Polina Dryanovo (1)

Кулминацията бе именно на построения от него през 1861 г. мост над река Дряновска, където Полина и колегите й от нейната фирма „Phormatik visual lab” показаха на какво са способни. Става дума за осъществения от тях върху самия мост интерактивен 3D-мапинг, онасловен „215 години по-късно” и пресъздал с модерни прийоми живота и дейността на гениалния майстор. Получи се фантастично шоу със завладяващи холограми и други подобни изображения, благодарение на които минало и настояще се сляха в едно. От своя страна дряновци останаха очаровани и възхитени, още повече, че никога досега не бяха виждали подобно нещо.

Полина, която е дъщеря на известния фотограф Петко Герасимов, е завършила визуални изкуства в Нов български университет в София. От 15 години живее в столицата, където се намира и създадената преди време от нея въпросна фирма за 3D-мапинг. Заедно с екипа й е реализирала множество такива невероятни спектакли, включително спрямо други обекти на Колю Фичето. В Силистра обаче още не е демонстрирала изкуството си, явно защото местните отговорни лица на се сещат да я поканят, верни на максимата, че „никой не е пророк в собствения си град”.

Polina Lovec