Полицаи от Силистра и Дулово разбиха група, занимаваща се с лихварство и изнудване

Служители от ОД на МВР-Силистра разбиха престъпна група, занимаваща се с лихварство и изнудване.

Служители от ОД на МВР-Силистра разбиха престъпна група, занимаваща се с лихварство и изнудване… С полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа в ареста са задържани 5-ма мъже от Дулово, допълниха от полицията в областния град.
Наблюдението върху дейността на групата започнало в началото на годината, когато в полицейското управление в Дулово са получени няколко жалби от граждани, разказаха блюстителите на реда. Изяснено било, че престъпната дейност се ръководела от 33-годишния К.К., а останалите четирима мъже – Т.Н. (34 г.), Г.Н. (22 г.), А.А. (28 г.) и Д.Г. (24 г.), са негови съучастници. Обикновено те събирали със сила дълговете, като проверката показала, че не притежавали и съответното разрешение за извършване на банкова дейност.

„Тарторът на бандата – К.К. предоставял заеми на граждани от Дулово и съседните села срещу лихва, неколкократно надвишаваща тази на банките. До момента полицията е събрала данни за повече от 200 случая на предоставени кредити, като сумите варират от 500 до 30 хиляди лева. „Клиентите” основно били безработни и социално слаби граждани или такива, нуждаещи се от финансиране за пътуване зад граница“, разказаха криминалисти. Обикновено при просрочване на вноските по кредитите длъжниците били подлагани на изнудване и заплахи. В момента полицаите проверявали още няколко случая на побои, палежи, унищожаване и повреждане на имущество, за които имало съмнение, че бандата има отношение към тях. „Кредиторите” прибирали и дебитните карти на някои от „клиентите” си, по които са превеждани социалните им помощи. В поведението си петимата мъже демонстрирали груба сила и явно пренебрежение към закона.

Вчера полицейски служители извършиха претърсване в домовете на петимата мъже в гр.Дулово. Намерени са множество доказателства, уличаващи групата в извършване на престъпна дейност – десетки записи на заповеди, различни разписки и над 160 банкови карти. Заподозреният като лидер на престъпната група К.К. е собственик на нефункционираща фирма. В процес на проверка е произходът на парите, с които е разполагал. Останалите четирима мъже са безработни, някои от тях са известни на полицията с хулиганства и нарушения на реда. Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава, увериха от полицията в Силистра.