Полицаи от 4 държави се учат да откриват измамите в земеделските фондове

Служители на Областната дирекция на МВР в Силистра ще вземат участие в тридневна конференция по проект „Международно сътрудничество между правоприлагащите органи за превенция и борба с измамите със средства от Европейския съюз в селското стопанство”, финансиран от Европейската комисия – Европейска служба за борба с измамите /ОЛАФ/.

Форумът ще се проведе от 14 до 16 февруари в Кълъраш и ще събере представители на петте партньорски институции, участващи в реализацията на проекта – Полицейският инспекторат на окръг Кълъраш, Областната дирекция на МВР в Силистра, Полицейското управление на Олщин, Полша, и Националната инспекция за разследване към Главното полицейско управление в Молдова.

Целта на тридневната дейност е да се подобри експертният опит на участниците, да се популяризират най-добрите практики и да се повиши осведомеността относно защитата на финансовите интереси на ЕС. Също така ще се представят крайните резултати и ще се обобщят основните постижения, тъй като с конференцията завършва периодът на изпълнение.

Двама оперативни служители и началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра – главен инспектор Деян Монев, както и началникът на РУ-Тутракан – главен инспектор Даниел Костадинов, ще се включат в работата на форума. От българска страна в него ще участват също представители на Министерство на земеделието и храните и на Областната дирекция „Земеделие”.

Дейностите по проекта стартираха през март 2017 г. в Кълъраш, а месец по-късно Силистра бе домакин на работна среща, в която се включиха представители на централни дирекции на МВР, прокуратурата, Държавен фонд „Земеделие” и др. В рамките на инициативата работни срещи с международно участие бяха проведени и в Кишинев – Молдова, Олщин – Полша и Крайова – Румъния.