Полицията зорко следи ловния сезон за дребен и едър дивеч  

Работна среща по въпроси на превенцията и контрола във връзка с започналия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч се проведе в Областната дирекция на МВР в Силистра. Във формата, иницииран от областния директор старши комисар Юлиян Караславов, участие взеха директорът на Регионалната дирекция по горите – Русе инж. Огнян Савянов, директорът на Държавно горско стопанство – Силистра инж. Петър Георгиев, председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1“ инж. Орлин Николов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев и инспекторът по „Контрол на общоопасните средства“ Деян Атанасов.

В хода на обсъждането бе отчетено, че към момента не са установени проблеми в рамките на полицейските проверки при откриването на ловния сезон. Според данни, представени от инспектор Деян Атанасов, 140 ловци от 13 ловни дружинки са били проверени в почивните дни. Контролът се извършва регулярно, съгласно месечен график за ловните излети, предоставен от РДГ-Русе, с оглед мерките за безопасност при носене и боравене с огнестрелно оръжие. Остава в сила изискването ловците да бъдат тествани за употреба на алкохол с техническо средство преди началото на всеки ловен излет.

Полицията ще следи пренасянето на ловното оръжие да става в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника, подчерта началникът на отдел „Охранителна полиция“ и уточни, че в проверките ще се включат максимален брой служители, включително полицейските и младши полицейски инспектори по места. Комисар Василев припомни, че участниците в лова трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят и призова за строго спазване на изискванията за безопасност.

Стриктно се изпълняват мерките за биосигурност и дезинфекция във връзка с Африканската чума по свинете, стана ясно на срещата. Според инж. Огнян Савянов представители на всяка ловна дружинка, както и инспектори от РДГ, са специално обучени за работа по отношение на проблема. Инструктажи във връзка с Африканската чума са проведени и с председателите на ловните дружинки, предоставени са им необходимите дезинфекционни материали и GPS-координати на местата за загробване на остатъците от отстреляните диви свине, допълни председателят на ЛРД „Сокол-1“ инж. Орлин Николов.

Според директора на ДГС – Силистра инж. Петър Георгиев мерки за безопасност са предприети и по отношение на работниците от дърводобивните фирми. Осъществява се стриктен контрол и постоянна връзка с ръководителите на фирмите, за да не се допуснат инциденти.

Полицията е в постоянна готовност да съдейства при необходимост, увери областният директор старши комисар Караславов. Той призова представителите на институциите към взаимодействие и сътрудничество, за да премине ловният сезон без нарушения и инциденти.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.