Полъхът на новото поколение художници влезе в галерията

Izlozba mladi (4)Младите художници от Силистра откриха в Художествената галерия третата си ежегодна изложба, включваща общо 58 произведения от жанровете живопис, графика и скулптура. Това са предимно абстрактни, концептуални и импресионистични неща, създадени с голямо майсторство и умение.

Могат да се видят завладяващи инсталации, композиции, колажи, пана, както и чудесни малки пластики от бронз и метал. Използвани са неконвенционални изразни средства, постигната е дълбочина, направен е невероятен миксаж с различните техники. Спазено е единството между форма и съдържание, интерпретирани са популярни мотиви от класиката, демонстрирана е модерна визия.

Всичко е много ефектно, стилно, оригинално, както и трябва да бъде, щом става дума за млади, талантливи и вдъхновени творци. В случая това са Йордан Цонев, Деница Тодорова, Боряна Данкова, Георги Николаев, Преслав Колев, Николай Пламенов, Евгени Енчев, Радослав Костов, Веселин Дзипалски, Калоян Георгиев, Боян Вихренов, Николай Найденов, Таня Кулева, Соня Радева, Владимир Стефанов, Цвета Петрова, Роман Кисьов – Енсо, Дамян Стелиянов и Евтим Тодоров. Сред тях, както е видно, някои са известни имена, а други в момента изгряват, бидейки все още студенти или току-що завършили съответните академии и филиали по изобразително изкуство. Важното е, че са нови достойни попълнения в редиците на силистренските художници, спомагайки чрез вливането си в тях семейството им значително да се увеличи.

Не случайно на откриването се стекоха множество ценители, а за доброто настроение се погрижиха Ахмет Исмаил и Илиян Китанов от бандата „Blood Sugar”, изпълнили на акустични китари любими рок парчета. Дойдоха и официални лица начело с кмета д-р Юлиян Найденов, който не скри възхитата си от видяното, пожелавайки на авторите нови успехи. Отделно им връчи поздравителен адрес, какъвто те получиха задочно и от областния управител Стоян Бонев.

Директорът на галерията Йордан Колев също ги поздрави и подчерта, че създаденото от тях е изключително качествено и стойностно. Скулпторът препоръча на местната общност, на общинската и държавната власти да подпомагат творците, родени и израсли в Силистра, за да получат навременно внимание и помощ. Според него талантите са чувствителни и уязвими, и за тях всяко участие в изложба е възможност за изява, а коректното отношение – условие за развитие. Как точно властите ще подпомагат младите творци не стана ясно, имайки предвид, че от години в Художествената галерия откупки на местни художници няма. А колкото до младите, повечето от тях са намерили препитание в други градове в страната и се събират в Силистра само по повод настоящата изложба.

Izlozba mladi (3)