Посрещаме Светини за празника на силистренския храм

Светините от Светия град Йерусалим ще пристигнат в Силистра за празника на катедралния храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел“, съобщиха от крайдунавската община. Оттам поясниха, че молбата е отправена от Доростолския митрополит Амвросий и с благословението на патриарх Максим. Негово Блаженство Теофил ІІІ – патриарх на светия град Йерусалим и цял

Светините от Светия град Йерусалим ще пристигнат в Силистра за празника на катедралния храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел“, съобщиха от крайдунавската община. Оттам поясниха, че молбата е отправена от Доростолския митрополит Амвросий и с благословението на патриарх Максим. Негово Блаженство Теофил ІІІ – патриарх на светия град Йерусалим и цяла Палестина, и пазител на светите места, също е дал благословение Светините – част от Честното дърво и Светия Кръст, на който е разпнат Христос, да дойдат в Силистра.
Официалното им посрещане ще се състои на централния площад в Силистра на 27 юни от 18,00 ч. с литийно шествие до катедралния храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел”, където ще бъдат изложени за поклонение, а след това ще бъде извършен молебен и водосвет.
На 28 юни от 07.30ч. ще бъде отслужена литургия, а вечерта от 18.30 ч. Вечерня в село Калипетрово, след което Светинята ще се върне в катедралния храм в Силистра, където ще се отслужи Вечерня и Утриня.
На следващия ден – 29 юни, от 08.30ч., в катедралния храм ще бъде отслужена тържествена литургия от Доростолския митрополит Амвросий, в съслужение с архиерей и свещеници от страната и чужбина, уточниха още от общината в Силистра.