Почина голямата българска писателка Вера Мутафчиева

Голямата българска писателка и най-авторитетен историк-османист Вера Мутафчиева почина снощи на 80 години след кратко тежко боледуване, съобщиха от Министерството на култура

Голямата българска писателка и най-авторитетен историк-османист Вера Мутафчиева почина вчера на 80 години след кратко тежко боледуване, съобщиха от Министерството на културата… Тя е сред най-големите имена в българската литература, член на Българската академия на науките, дъщеря е на историка Петър Мутафчиев.
Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи. Сред по-известните ѝ произведения са: „Книга за Софроний“, „Случаят Джем“, „Летопис на смутното време“, „Аз, Анна Комнина“, „Предречено от Пагане“, спомените ѝ “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история – „Хан Аспарух“.
През 1951 г. Вера Мутафчиева завършва „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а от 1958 г., след защита на дисертация на тема „Феодалната рента в Османската империя XV-XVI век“, е кандидат на историческите науки. От 1978 г. е доктор на историческите науки.