Почина Доростолският митрополит Иларион

Доростолския митрополит Иларион е починал снощи в болницата във Ва

Доростолският митрополит Иларион е починал снощи в болницата във Варна от инсулт, съобщиха от митрополията в Силистра. Къде ще бъде погребан Иларион Доростолски ще реши Светият синод, който се събира днес, посочи Варненският и Великопреславски Митрополит д-р Кирил… Преди да почине, митрополит Иларион е поискал да бъде погребан в родния град Елена, близо до гроба на Иларион Макариополски.
Светското име на Доростолския митрополит Иларион е Димитър Драганов Цонев. Роден е на 12. 01. 1913 г. в Елена. По майчина линия е роднина на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски. Подстриган е в монашество през 1938 г. в Дряновския манастир. През годините е бил игумен на Троянския манастир и Бачковската Света обител. От 1992 до 1994 г. е бил управляващ Великотърновската епархия. От началото на 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий до избирането му за Доростолски митрополит през 2003 г.
Автор е на над 40 книги и на повече от 300 стихотворения, статии, спомени, пътеписи, беседи и поучения, част от които са събрани в отделна книга. От началото на 2004 г. е избран на член на Съюза на писателите в България. На 28 май тази година с указ на президента Георги Първанов митрополит Иларион Доростолски беше награден с орден „Св. Кирил и Методий“ и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането ролята на богословското образование и наука в България.