Почина Христо Христов – общественик, филателист, краевед и достоен човек

В сряда на 76 години внезапно почина известният силистренец Христо Христов – бивш дългогодишен пощальон, филателист, колекционер, общественик и краевед.

В продължение на 44 години до пенсионирането си Христо Христов е пощальон, а от 1974 г. бе несменяем секретар на Филателното дружество „Димитър Дончев“ в Силистра. Организатор бе на десетки изложби, като в процес на подготовка бе поредната, посветена на 60-годишнината от излитането на Юрий Гагарин в Космоса. Носител бе на множество професионални награди, както и по линия на филателното движение. Наскоро той бе отличен от Съюза на българските филателисти с почетен златен медал за заслуги в развитието на филателното движение.

Ицо Марката, както го познаваше цяла Силистра, бе силно отдаден на хобито си – събираше марки, картички, пощенски пликове, медали, плакети, значки, книги с автографи на автори, вестници, чиито имена отдавна са забравени.

Най-голямата му страст обаче остана филателията. Притежава огромна, тематично разнообразна колекция. Излагал е свои експозиции в цялата страна. Сред уникалните негови притежания са пликове с печат, свидетелстващ за учредяването на Българския филателистически съюз на 16 юни 1938 година.

Често обичаше да казва, че за 44-годишната си работа като пощальон два пъти е обиколил земното кълбо, но по улиците на Силистра с пълна чанта вестници, писма и пенсии.

Със сигурност и в отвъдния свят Христо Христов ще организира изложби и ще събира колекции, убедени са приятелите му.

Почивай в мир, Ице, светла да е паметта ти!