Почти 55 000 „инкасираха” телефонните измамници в Силистренско до момента

Srebarna izmami (1)Телефонни измамници са атакували масово Силистра и околните села в сряда, съобщи пресцентърът на полицията. Там били заявени множество сигнали на граждани, получили обаждане с искане на пари, основно по схемата за изгодна търговска сделка. Въпреки че повечето от хората са разпознали престъпната схеми без да се поддадат, две жени все пак са попаднали в капана на измамниците, разделяйки се с общо 1500 лева.

За съжаление, подобни съобщения силистренските медии вече започнаха да получават почти всеки месец. От началото на годината регистрираните в полицията случаи са 27, показа бърза справка с ежедневните сводки. При тях вездесъщите измамници са „инкасирали” печалба от почти 55 000 лева. За цялата 2014 г. ало-мошениците са успели да излъжат 25 пъти за над 50 000 лв.

Като месец-рекордьор засега се отличава май с почти 17 500 „оборот”. Като цяло пролетта лидира сред сезоните за усилена работа на измамниците – общо над 37 000 лева от 14 успешни удара. През месец март дебют направи нова схема за измама. Жертвата била поканена по телефона да участва в изобличаването на измамници от мъж, представящ се за полицейски инспектор. За целта трябвало да постави в плик наличните си пари и ценности и да ги хвърли през прозореца, за да може мошениците да бъдат заловени на местопроизшествието. Вярвайки, че помага на полицията, жената се разделила с 440 лв. и златни пръстен, халка и ланец.

На 3 май измамата е била най-голяма – 12 600 от две жертви. Единственият месец без излъгани е февруари, поне според съобщенията от полицията, а юли е с „едва” 1000 лв.

Колко са обаче всички удари на неуловимите крадци с телефони, никой не може да каже. Според прокурори измамените са в пъти повече, но поради срам от близките си и дори страх от разправа, не обявяват в полицията щетите си. Никой не знае и какви са психологическите последици след подобен финансов удар за предимно възрастните хора и как се преживява отношението на околните към лекомислието им, дори и да е от грижа за близък човек.

От най-популярните истории на „сценаристите” вече може да се снима дълъг сериал. Силистренски прокурор наскоро спомена, че в някои региони на страната има дори своеобразни „школи” за подготовка на кадри. Там са най-големите умове на престъпните мрежи, които мислят сюжетните линии, определят главните герои, за да се стигне до кулминацията, която винаги е една и съща – парите на наивните и добри баба или дядо.

До момента в Силистренско са заловени само 6 „мулета”, преносители за сумите. В стройната система за манипулация на основните организатори никой все още не е надникнал. Иначе, полицията се бори. През пролетта, когато имаше най-много измами в силистренските села на видни места бяха разлепени 1200 флаера и 350 постера с информация за механизма на извършване и начина за предпазване от този вид престъпна дейност.

Жителите на Крайдунавска Добруджа с нетърпение чакат да прочетат от други флаери и постери за заловените престъпници и осъдителните им присъди.

1 thought on “Почти 55 000 „инкасираха” телефонните измамници в Силистренско до момента

  1. Каква е приликата между телефонните измамници и БСП лява България ?
    Връзват им се само пенсионерите.

    Палец нагоре 3 Палец надолу 1

Comments are closed.