По-ниски цени или дефицит на стоки?

Заради очакваното поскъпване на хляба  от ВМРО поискаха таван на надценките на основните хранителни продукти. Експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

В предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” депутатът от ВМРО Александър Сабанов потвърди, че причината за предложените промени е безконтролното вдигане на цената на хляба. Той успокои, че няма как стоки да изчезнат от магазините, каквито опасения се появиха.

Стоките от социалната кошница са 1% от стокооборота на веригите. Всеки потребител влиза в магазина, за да си купи една от тези стоки и покрай нея си купува нещо друго. Проблемът е друг – че когато говорим за поставяне на максимален праг на надценката, ние защитаваме българските производители. Те в момента печелят от порядъка на 3 до 5%, а големите вериги печелят шест пъти повече”, коментира още депутатът. Предстоят разговори с коалиционния партньор от ГЕРБ, уточни той.

Финансистът  Емил Хърсев израви съмнения, че мярката ще проработи, защото по думите му има лесни техники за избягване на какъвто и да е предел на маржове, надценки, печалби и др. от икономическите играчи.

Не приемам този вид мерки и не смятам, че те са ефективни. В кредитната система има две такива мерки, наложени със закон и те са абсолютно неефективни. Едната е за ограничение на лихвите по заложените кредити, а другата за бързите пари. И двете пожънаха тотален крах. Мярката ми се струва неработеща, защото никъде по света никой не е успял да наложи лимит на резултативни величини на печалби, защото търговецът винаги има възможността да скрие в разходите разликата”, аргументира се Хърсев.

Двамата коментираха и темата за тавана на засраховките.Премиерът Бойко Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането. Той разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените от техния депутат Менда Стоянова текстове, за да се направи широко обществено обсъждане. С текстовете се слага таван от 20 000 лева обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата.

Не сме потърсени нито от Менда Стоянова, нито от ПГ на ГЕРБ, когато е направено това предложение. Хубаво беше то да бъде обсъдено. Лично аз съм против да се определя цена на човешкия живот”, заяви Сабанов.

Определено трябва да има лимити на тези социални плащания. Това не са материалните щети върху автомобилите. Много е погрешно популисткото говорене, че става въпрос за цена на човешки живот. Това е цената на така наречените страдания”, на мнение е Емил Хърсев.

Вижте видеото:https://www.vbox7.com/play:a564f0cf42