По-топъл октомври вещаят тази година метеоролозите

Въпреки, че октомври тази година започна с хладно и дъждовно време прогнозите от Метеорологичната обсерватория в Силистра вещаят тази година месецът да бъде малко по-топъл от нормалното. Между 11 и 15 градуса ще са температурите, а валежите ще бъдат около нормата – 40 – 60 л/кв. м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 26 и 31 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4.

Следващите два дни отново ще има условия за превалявания, а след това и относително захлаждане.

През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12-14-ти и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо, с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-топлият ден през месеца е бил на 2 октомври 1952 г. – 35,2 градуса. Зъзнали сме от студ на 27 октомври 1946 г. при температура от минус 4,2 градуса.