По-топъл октомври вещаят тази година метеоролозите

Въпреки, че октомври тази година започна с хладно и дъждовно време прогнозите от Метеорологичната обсерватория в Силистра вещаят тази година месецът да бъде малко по-топъл от нормалното. Между 11 и 15 градуса ще са температурите, а валежите ще бъдат около нормата – 40 – 60 л/кв. м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 26 и 31 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4.

Следващите два дни отново ще има условия за превалявания, а след това и относително захлаждане.

През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12-14-ти и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо, с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-топлият ден през месеца е бил на 2 октомври 1952 г. – 35,2 градуса. Зъзнали сме от студ на 27 октомври 1946 г. при температура от минус 4,2 градуса.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.