; Празникът на водните лилии кани на Десето юбилейно издание | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Празникът на водните лилии кани на Десето юбилейно издание

Кметството в Малък Преславец с кмет Галина Ангелова и местното читалище „Йордан Йовков“ с председател Маргарита Миланова кани почитателите на българския фолклор в Царството на водните лилии на 17 юни, събота, от 9,00 ч. в Юбилейното издание на „Празника на водните лилии“. И тази година от сцената на брега на красивото езеро ще се изявят певчески групи, танцови формации, клубове и индивидуални изпълнители от няколко региона на страната.

Целта на празника е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да се запази природата в крайдунавския район. Празникът е единствен и неповторим, както е уникално и езерото „Блато Малък Преславец“, прочуто с белите си водни лилии. В програмата са включени конкурс за детски рисунки, състезание за най-добър рибар за деца до 18 години и други изненади.

В езерото има 46-декарова лилиева колония. Според специалисти в езерото край с. Малък Преславец, което е защитена територия, е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В района растат 180 висши растения, които са около 4,8% от висшата флора на България. В езерото на село Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици. През летния сезон районът е лесно достъпен и не е нужна специална екипировка. До него има изградена шосейна пътна инфраструктура. Мястото е подходящо за риболов и за отмора сред природата. Около езерото има беседки, пейки, наблюдателница, паркинг и санитарни възли. В кметството на селото работи туристически информационен център, в който се предлагат брошури и материали за езерото и бинокли и далекогледи за природолюбителите. Има изградени и обозначени екопътеки за наблюдение на флората и фауната.

Непосредствено до езерото се намира рибарското селище. Мястото е много подходящо за пикник до река Дунав. Може да се закупи винаги прясна риба от рибарите и да се приготви на изградените барбекюта.

Коментирайте

Правила за коментиране