Празникът на училището в Добротица бе украсен от спектакъла „1876 – Българската пролет“

DobroticaВ залата на читалище „Йордан Йовков“ в село Добротица, община Ситово, за поредна година местното ОУ „Отец Паисий“ с директор Златан Вълчев посвети на патронния си празник спектакъл, вдъхновен от българската история и литература. Тази година той бе наречен „Българската пролет – 1876“ и бе посветен на 140-годишнината от Априлското въстание.

Над 70 ученици от общо 120 възпитаници на училището се включиха в сценките по приказки и литературни произведения. Кулминацията бе драматизацията по класическата творба „Под игото“ на Иван Вазов, по сценарий на пом.-директора на училището Росица Никова, осъществен с участието на целия учителски колектив. В сценката участваха ученици от всички етноси в училището – ромчета, турчета и българчета.

Министър Меглена Кунева и областният управител на област Силистра Стоян Бонев изпратиха поздравителни адреси до основното училище в село Добротица по повод патронния му празник, отбелязан с уникалния спектакъл. По този начин училището отвори врата към историята през призмата на литературата и със средствата на едно от най-древните изкуства – театъра.

Празникът бе уважен от зам.-областния управител Елена Томова, от кмета на община Ситово Сезгин Алиибрям, председателя на Общинския съвет Станчо Арсов и от кмета на селото Искра Георгиева. В тържеството се включиха и началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова, главният експерт в Образователното министерство Геновева Черкезова, директори на училища от област Силистра, както и родители от селата Добротица, Любен, Босна и Златоклас, чиито деца учат в средищното училище. Сред специалните гости бе и Алим Жаманов, вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

3 thoughts on “Празникът на училището в Добротица бе украсен от спектакъла „1876 – Българската пролет“

 1. Поздравления, за Росица Никова. В нашия велик и остарял град не я приемат, защо ли ……

  Палец нагоре 0 Палец надолу 2

  1. Абе,Емо, защо се чудиш. Какво знаеш ти. Много неща не знаеш. Те не са много дълбоко. На повръхността са. Учителите могат да ти дадат отговор на въпроса.
   А сега на тържеството.
   Драматизация по рамана „Под игото“. Как звучи . Нали.
   Защо се вързвате на тия неща.
   Обикновено тържество.
   Чудя се как са попаднали някои хора там.
   А за хората от община ситово и околните села не е чудно. Щом там е виконсул на една голяма страна значи ще го придружат и управници от общината. Иначе как можем да си представим нещата.
   Поздравления от министерството се изпращат традиционно до всяко училище, ако то навреме извести,че провежда патронен празник. Че кога на патронен празник не е присъствал представител на Регионалния инспекторат. То не е за работа, а за присъствие.

   И пак,бате Емо. не се учудвай. Силистренските училища си имат критерии, които не са за всяка уста лъжица. А Добротица. Що е Добротица.
   Вървете в това село и опитайте се да надникнете в това училище. Ще разберете много бързо,че там е пълен провал на обучението. Виж в стаичката на първия етаж / кафенето/ през нито едно междучасие,нито сутрин преди часовете не остава празно. Там е жувилника. А какво става с децата-бог да им е на помощ.
   А на втория етаж ли. По-внимателно по стълбите. Там е дирекцията,… дирекцията ?!?..

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

Comments are closed.