Празник на джудото проведоха над 70 млади спортисти от Силистра и Вълчи дол

Истински празник на джудото се проведе миналата седмица в Спортно училище „Дръстър” в Силистра по време на откритото градско първенство по атрактивния спорт. В залата на училището среща си дадоха над 70 деца на различни възрасти, от начинаещи до напреднали, включително гостите от Спортен клуб по джудо „Петко Сираков” от Вълчи дол. Те бяха водени от Нина Ненова – силистренска възпитаничка, майстор на спорта и бивша национална състезателка.

Спортният форум бе съвместно мероприятие на Спортния клуб по единобоства „Багаин” и Спортното училище „Дръстър”. 3 часа малки и големи мериха силите си в джудото, показваха своите умения и получиха удостоверение за покрита ученическа степен. Според председателя на Спортен клуб „Багаин” Неделчо Цветков и треньора на гостите Нина Ненова подобни срещи са изключително полезни и допринасят за повишаване на майсторството и мотивацията на децата. Във времето, когато децата са подложени на негативни въздействия от най-различен характер спортът е мощен инструмент за въздействие и правилно възпитание на младите хора.

Своите спортни и бойни умения демонстрираха подготвителните групи на Спортен клуб „Багаин” под ръководството на сенсеитеАлтан Мехмед и майстора на спорта по джудо, самбо и свободна борба, една от най-добрите спортистки на Силистра в близкото минало Ивелина Цвяткова. Състезателите от Спортното училище бяха водени от сенсеите Неделчо Цвятков, Цветан Цветков и Стефан Стефанов. Проведоха се официални схватки по джудо, всички спечелени от възпитаниците на Спортното училище.

Демонстрация на техники от пето и и четвърто кю /това е жълт и оранжев пояс/ направиха гостите от Вълчи дол, а шесто кю заслужиха 30 деца, водени от Алтан Мехмед и Ивелина Цвяткова, активно подкрепяни от своите родители. Накрая бяха връчени удостоверения за покрита ученическа степен кю и грамоти на класиралите се.