Преди 115 години силистренски пощальон си отпечатал новогодишна картичка

KartickiiВсяка година хиляди хора по света изпращат по различни начини коледни картички, в които са събрани техните най-съкровени послания и пожелания.

Коледната картичка навършва 174 години. За неин баща се спряга сър Хенри Коул. Негов последовател, модернизирал идеята е Луис Пранг. Дуайт Айзенхауер пък е първият американски президент, който въвежда модата на коледните картички в Белия дом. Той и жена му изпращали по една честитка на всеки от служителите си. По данни на „Български пощи” първата коледна картичка у нас била изпратена през 1885 г. по поръчка на Княз Фердинанд.

През 1910-1920 г. на мода били домашно изработените коледни картички – от картон, украсени с цветни моливи и станиол.

Секретарят на силистренското филателно дружество Христо Христов притежава изработена от негов колега от Силистра преди 115 години пощенска картичка. Тя е отпечатана през 1910 г. по поръчка на пощальона Георги Червенаков. На лицевата страна е нарисуван пощенски раздавач в униформа от 1910 г., който предава писмо на млада дама, застанала на стълбите на своя дом. Вижда се пощенска кутия с надпис “Поща”.

В горния десен ъгъл на картичката е изписано на български и френски новогодишно пожелание. На гърба на картичката имало кратък църковен календар за 1911 г. С тази картичка пощальонът поздравявал силистренските граждани и основно клиентите си с настъпващата Нова година. Фактът, че един обикновен служител е можел да си позволи издаването на собствена пощенска картичка, говори за доброто заплащане и самочувствието, което са имали тогава пощальоните. По онова време от създаването на системата на пощенските съобщения през 1879 г. са минали едва 31 години.

Karticki (2)