Предложиха живописеца Йордан Маринов за почетен гражданин на Силистра

Няколко писмени предложения са постъпили до крайния срок на 31 май в Общинския съвет на Силистра за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Силистра” на живописеца Йордан Маринов /посмъртно/, съобщиха от местния парламент.

Самобитният художник със свой неповторим стил почина миналата година на 85-годишна възраст. Йордан Маринова е роден през септември 1932 г. в Брашов, Румъния. Завършил е монументална живопис при проф. Георги Богданов в Художествената академия през 1957 г., член е на СБХ. Носител на ордените „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа и трета степен. Дългогодишната му трудова и творческа дейност преминава като преподавател в Полувисшия педагогически институт, сценограф, един от създателите на Художествената галерия, главен художник на Силистра. Има участия в над 30 общи художествени изложби, както и в местни и зонални експозиции. Негови творби притежават галерии в страната и частни колекции в чужбина.

В Общинския съвет в срок е постъпило и предложение за удостояване с наградата „Студент на годината”. То е за Александра Стефанова, студентка в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Номинацията е за отличен успех, постижения в учебната и в научноизследователската дейност и е направена от проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., ректор на  Медицинския университет.