Представят енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“

Утре от 17,00 ч. в Зала 13 на Художествената галерия ще бъде представена енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“, с авторски екип доц. д-р Милен Куманов от БАН, Десислава Костадинова – докторант към БАН и д-р Тодор Тодоров. В културното събитие ще участва и евродепутатът Емил Радев.

Изданието е дело на печатница „РИТТ“ и на 1164 страници и около 2000 илюстрации включва систематични сведения за Балканските войни, исторически данни и факти за усилията на българската държава да отхвърли оковите на Берлинския договор от 1878 г. Тогава основната задача на политическите партии и на цялото общество е да се обединят всички територии, населени с българи, които са останали извън пределите на родината, с Княжество България /от 1908 г. Царство България/ и Македония.

Издаването на енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“ стартира тази година, с тираж от 300 екземпляра. Отпечатването й се финансира изцяло от д-р Тодор Тодоров, който е известен с дарителската си дейност.

След представяне на изданието в Силистра енциклопедията ще бъде представена във Варна и София. В столицата тя ще бъде промоцирана от зам.-министъра на културата Румен Димитров. Изданието е втората част от енциклопедия, планирана като трилогия. „България в Първата световна война (1914-1918)“ бе издадена през 2016 г., с обем над 900 страници. Планира се трилогията да завърши с енциклопедията – „България във Втората световна война“, която ще излезе тази година по повод Деня на Европа – 9 май. Тритомникът от енциклопедии да бъде преведен на английски език и промоциран по цял свят.

Желанието на д-р Тодор Тодоров е да дари по една енциклопедия на всички областни библиотеки в България и на военните училища в страната.

През 2017 г. той се ангажира с издаването на още един енциклопедичен труд – Енциклопедия „Силистренска област“, която обедини усилията на учени и краеведи, институции и обществени организации.

„Днешното младо поколение знае коя е Пипи Дългото чорапче, Хълк и Хари Потър, но не е чувало за генерал Колев, генерал Кисьов и много други, дали живота си за свободата на България. Историята на Родината ни е славна, в нея са вписани имената на стотици бележити личности. Българската история е пример за сила, родолюбие, себеотрицание, патриотичен дълг”, коментира д-р Тодор Тодоров родолюбивата инициатива в дните преди представяне на енциклопедията.