Представят „енциклопедията“ на шиковци в Регионалната библиотека

Представяне на книгата „Шиковското население в Добруджа“ с автор д-р Йордан Касабов ще се проведе на 17 май, петък, от 17,00 ч. в зала „Диоген Вичев“ в Регионалната библиотека „Партений Павлович“.

Книгата е ключ за разгадаване на едноименната етногрупа и нейните предшественици, които и днес живеят в едно от най-големите села в България – Калипетрово, както и техни роднини в други населени места у нас и в чужбина. Специално за книгата е създаден герб на шиковци, а е представен и химнът на етнографската група. Книгата вече бе представена в навечерието на Рождество Христово в читалището на Калипетрово и предизвика интереса на жителите му.

Поредната си творба историкът по образование, родом от село Брадвари, където също са живели шиковци, като клонка от фамилиите на Калипетрово, посвещава на етнографска група, която е в основата на развитието на Крайдунавска Добруджа.

Въпросната книга на Касабов е специализирано изследване чрез етнографско изражение на културните съставки, отнасящи се до група население, представено за пръв път във вида си на мини-етнографска подгрупа /шиковци/, вклинена в пространството на голямата полянска етнографска група, навлязла широко и в средите на добруджанци.

В книгата „Шиковското население в Добруджа“ в избистрен вид като на длан се вижда най-главното – празнично-обредната система на изследваната етногрупа, която има своите характерни особености, названия, еднаквост на ритуалите, правила на поведение в семейството и извън него, житейски практики и характеристики на диалекта.

За първи път на читателя се предлага възможност да се докосне до литературни творби, почиващи на основата на непознатия за широката общественост шиковски говор, като някои от творбите ще бъдат представени на тържеството. Пред читателя са разкрити съдбите на десетки личности от етногрупата на шиковци, част от които са признати като важни личностни фактори в развитието на градове като Силистра и Дулово, на села като Калипетрово, Проф. Иширково, Брадвари, Алеково, Добротица, Ястребна, Алмалий /Румъния/, Бесарабия /Молдова, Украйна/ и др.

Книгата на д-р Касабов е нов момент в съвременната българска етнология и сама за себе си е голямо постижение, защото дава отговори на много въпроси, стояли години наред пред изследователите ни. До този момент обаче никой не е имал професионалния интерес, а вероятно и възможността да ги представи убедително, и в обобщен вид пред обществото. На практика чрез тази книга шиковци имат записано като на кинолента своето интересно в исторически план и живописно като съдържание минало, което е заслужавало отдавна да бъде разказано.