През юли дойде Коледата за силистренските прасета

Който иска да яде свинско месо на зима, да си го консервира отсега, посъветва всички собственици на „домашни“ прасета, т.нар. коледници, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Себахтин Халид. Според него в съседния румънски град Тулча вече имало над 300 огнища на опасната зараза, която през Северна Добруджа е стигнала и до Констанца. В северната ни съседка вече били унищожени почти 44 000 животни. За около два месеца болестта мина хиляди километри от прибалтийските републики, спря се за малко в Румъния и със сигурност ще прескочи и българската граница, убедени са ветеринарите.

Утре ще започне дезинфекцията на моторните превозни средства, влизащи в България през ГКПП в Силистра. Технически проблем на съоръжението не позволи това да стане още във вторник, когато се проведе спешното заседание на Областната епизоотична комисия. Как ще става дезинфекцията на преминаващите през новото ГКПП при Кайнарджа не е ясно, понеже там такава площадка няма изградена.

Все пак на граничните пунктове се проверява багажът на преминаващите през границата хора и се забранява внасянето на хранителни продукти на територията на България от Румъния. Кметовете и кметските наместници трябва да осигурят хора, които да съдействат на инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните за изпълнение на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете.

В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекси с по 40-50 000 прасета. При инвентаризация в населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти. Работи се с горските стопанства и ловно-рибарските дружества за спазване на указанията за отстрел на диви животни. Според неофициална информация в Силистренско трябва да бъдат отстреляни 80% от дивите прасета, с цел неразпространение на заразата.