Прекратяват задължителните прегледи за въшки на 15 септември

34 здравни кабинета в училищата и детските градини в Силистра ще бъд

34  здравни кабинета в училищата и детските градини в Силистра ще бъдат ремонтирани и освежени до началото на новата учебна година, съобщиха от общинската администрация… Оттам поясниха, че медицнските шкафове за лекарства и превързочни материали ще бъдат оборудвани и заредени също в срок.
От общината припомниха, че всички родители трябва задължително да заведат своите деца на профилактичен преглед при личния лекар до началото на учебната година. „Медицинската бележка с отразения здравен статус се предава на училищния здравен специалист на 15 септември“, обясниха от силистренското кметство.
Междувременно стана известно, че за пръв път от 1994 година насам на 15 септември децата няма да бъдат проверявани за въшки, тъй като съответните нормативни документи на здравното министерство били отменени. Те задължаваха училищните лекари и фелдшери да проверяват децата на всеки 3 месеца. „Оттук нататък личната хигиена на децата остава изключителна отговорност на родителите“, подчертаха от общинската администрация.