Преходни жилища за възрастни хора приеха първите си обитатели в Алфатар

Първите в страната преходни жилища по проект за безвъзмездна финансова помощ по програма ФАР-BG отвориха врати в гр. Алфатар, Силистренско, съобщиха от тамошната общинска администрация.

Първите в страната преходни жилища по проект за безвъзмездна финансова помощ по програма ФАР-BG отвориха врати в гр. Алфатар, Силистренско, съобщиха от тамошната общинска администрация. ..Девет души от местния дом за стари хора „Щастлива старост“ за първи път прекрачиха прага на  новите си жилища, съобщиха още от алфатарското кметство. Оттам поясниха, че това всъщност са първите преходни жилища в цялата страна за стари хора.
В продължение на един месец специален екип е работил с възрастните хора, за да бъдат избрани първите девет  човека, като основните критерии, по които са определяни, са добро здравословно състояние, запазен интелект и умения сами да си организират живота, обясниха реализаторите на проекта. Според тях новодомците ще бъдат включвани в многообразните дейности на дома, но основната идея е те сами да се грижат за себе си. За целта те ще получат социални, образователни и медицински услуги.
Възрастните хора ще живеят в самостоятелни стаи, където ще имат възможност сами да си приготвят храна, да общуват свободно,  както да се включват в различни социални програми или самостоятелно да вземат решиния, обясниха още реализаторите на проекта. Според тях, идеята е по този начин те да преодолеят социалната изолация, а преходното жилище да замести тяхното биологично семейство и среда. Общата стойност на проекта е 177 355 евро, допълниха още от общината в Алфатар.