Приказни герои посетиха „вапцаровци“ в Седмицата на четенето

С много интересни и забавни инициативи премина Националната седмица на четенето в СУ „Никола Вапцаров“ в Силистра. Всички ученици – от първи клас до гимназиалния курс, се включиха активно с разнообразни изяви.

Второкласниците се запознаха с творчеството на Джани Родари, като всеки ден приемаха гости – вълшебните герои от различни приказки, като представиха пред тях и драматизация на „Най-скъпоценният плод“. Незабравима ще остане срещата на третокласниците с детската поетеса и писателка Йорданка Димитрова. Четвъртокласниците с голямо желание четоха приказки, рисуваха, редиха пъзели на любими приказни герои. Пети клас изготвиха постери по любими автори и с любими герои и ги изложиха във фоайето на училището.

В шести и в седми клас се проведоха състезания за „Най-добър четец“ и „Най-добър редактор“. Водени от желание за изява, учениците преживяха незабравими моменти, а победителите получиха грамоти от директора на училището Калоян Нейков.

Учениците от гимназиалния етап писаха есета за ползите от четенето и грамотността, след което се включиха в дискусия под ръководството на преподавателите Лидия Петрова и Владислав Димитров и с участието на гости – доцент д-р Румяна Лебедова и журналистите Йордан Георгиев и Незабравка Кирова.

Използвани по предназначение бяха и задачите за пети, шести и седми клас, разработени от БАН за първи път, като петокласниците работиха онлайн, а шестокласниците и седмокласниците на хартиен носител. „Резултатите дадоха увереност, че децата се справят на добро и много добро ниво, но за да сме сигурни в това, трябва да продължим да работим активно, за да имаме грамотни ученици, с които да се гордеем“, заяви директорът Калоян Нейков.

Днес СУ „Никола Вапцаров“ и Фондация „Light source“ осъществяват и откриват първия етап от проект „Обичам моето училище“, съобщи Ясенна Пецова, зам-директор по учебната дейност и координатор на проекта. Над 20 класни стаи и помещения са обновени през лятото благодарение на Албена Спърлинг и фондация „Light source”, подарили цялостен интериорен дизайн на училището.

С 4000 лева, събрани от благотворителни инициативи, училищната общност е успяла да осигури финансирането на ремонтните дейности. Самите ремонти са извършени с безвъзмезден труд на целия учителски екип, с участието на ученици и родители-доброволци. Предстои дарителска кампания за набиране на книги и списания за обогатяване на изградените кътове за отмора във фоайетата на училището.