Природата приготвя люлякови букети за победителите в изборите

LulyakЛюляк цъфна в края на септември в Силистра. Според народното поверие, което вижда във всяка аномалия нещо лошо – това вещае студена зима. Но едно от обясненията за природната „грешка” може да е необичайното топло време през последните седмици.

По данни от Метеорологичната обсерватория средната годишна температура на въздуха в града се е повишила от 11,4 градуса през 1953 г. до 13,2 градуса през 2008 и 2009 г. Люляк, кестени и дори овощни дървета са цъфтели през есента и в други години. Според запазени журналистически публикации от 2008 г. люляците в Силистра са цъфтели три пъти, единият от които – през ноември. Не винаги, обаче, те са били последвани от люти зими. Напротив, когато е имало такива, няма спомени преди това нещо да е цъфтяло.

Силистренски зевзеци коментират, че покрай въодушевлението на народа от предстоящите избори и надеждата, че най-после нещо ще се смени към добро и самата природа е решила да даде своя принос – красиви люлякови букети за спечелилите изборите.

Пишман-метеоролози обясняват, че от една страна страстите на участниците в борбата за власт се нажежават, което вдига температурата на въздуха, от което и растенията се лъжат, че е дошла пролетта. Дано след тези избори в Силистра, в края на октомври, настъпи пролетта…