Приютът за бездомни не връща никого на студа

Priut10 души, колкото е и капацитетът му, обитават през зимата Центъра за временно настаняване в Силистра, съобщи управителят му Тинко Тинев. Ощетените от съдбата силистренци намират топъл подслон, нормални санитарни условия и човешко отношение.

Почти всички са настанени в началото на студените дни и ще прекарат в приюта за бездомни, както е по-известен сред силистренци, до края на март. Социалната услуга бе открита през октомври 2012 г. и досега от нея са се възползвали десетки жители на Силистра, общината, а и от по-далечни краища на страната. Някои от обитателите се познават и редовно ползват социалната услуга. До създаването на Центъра се стигна след като години наред през зимата бездомниците в Силистра намираха приют в различни помещения из града по инициатива на бившия народен представител от ГЕРБ Стефан Господинов. След това организацията по разкриването на социалната услуга бе на кметството, а финансирането – от държавата.

Годишно за един човек, ползвал услугите на Центъра се харчат по около 2200 лева, като в тази сума влизат режийните разходи и заплати на служителите. В топлата сграда на бившата Ученическа спортна школа хората се хранят, ползват медицински услуги, съдействие при издаването на лични документи, процедури пред ТЕЛК, когато това е необходимо. Настаняването се извършва според Закона за социално подпомагане, а престоят може да бъде до 3 месеца в рамките на една година.

Най-пълен е бил Центърът през зимата на 2013/2014 г., когато легла били поставени и в коридорите, а в него живеели 23 души, спомни си Тинко Тинев. Въпреки това бюджетът стигнал за издръжката им и никой не бил върнат на студа. Така ще е и тази зима, която все още продължава.

4 thoughts on “Приютът за бездомни не връща никого на студа

 1. Добре е това.Тия хора нямат ли близки. Защо е се ска от бизите м д осирват ат от издръжката.Рботоспособни ли са тия хора.А в студнтското обежитие долу до границата няма ли свободн места. То е на пет етажа.Кой се е настанил там. Всички граждани с подобни нужди могат да бъдат подслонни ам.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 2. До „бай оня“ Дано не ти се налага да стигаш до там,тогава да видим дали така ще псуваш….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Да не си кон с капаци,не виждаш ли,че се отнася за правописа на Папиросов.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.