Проведоха се ученически състезания в памет на Преслав Стоянов

Над 80 ученици от 8 до 13 години от 5 силистренски училища взеха участие в традиционното лекоатлетическо състезание в памет на офицерски кандидат Преслав Стоянов. Кросът съвпадна с Деня на българския спорт – 17 май и се проведе в 8 старта на дистанции от 300 и 400 метра.

Лекоатлетическата надпревара е традиционна и има за цел да стимулира развитието на подрастващите чрез спорт. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и заместникът му Денка Михайлова приветстваха всички участници в състезанието и наградиха победителите. Първенците от първо до трето място получиха медали, ваучери за книжарски материали.

Специален щанд бе организиран от Спортното училище „Дръстър“, където бяха изложени купи, медали и отличия на силистренските спортни надежди. Учениците разпространяваха вестник, който разказва за спортните постижения на училището.

Денят на българския спорт се празнува от 2005 г. Той е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“.